Header 't Web

Nummer 1


Artikelen

Wat bezielt ons in het onderwijs?
  • 30% van de middelbare scholieren verlaat vroegtijdig de school zonder diploma.
  • 30% van de studenten maakt de studie niet af.
  • Het bedrijfsleven is ontevreden over de kwaliteit van de opgeleide studenten en leerlingen.
  • Meer dan 70% van de leerlingen spijbelt wel eens of regelmatig.
  • In de dagelijkse onderwijspraktijk van het onderwijs ervaren docenten het werken met niet gemotiveerde leerlingen als een zeer grote last.
  • Het aantal docenten dat zonder ziekte-uren of afkeuring de vut of het pensioen haalt, wordt steeds kleiner.
  • De status van het docentschap is gedaald.

Lekker in ie eigen centrum zitten

Spier 80: een vrijplaats
Op 13 februari 1988 verrichtte de legendarische bokser Bep van Klaveren met een paar goedgeplaatste stoten op een boksbal de officiële opening van Sportcentrum Spier 80. Deze keiharde 'murven' van de Dutch Windmill markeerden een belangrijke fase in dit sport-, leer- en werkproject voor kansarme jongeren in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. 'Rondhangende' jongeren in dit 'stadsvernieuwingsgebied ' of 'probleemcumulatiegebied' namen het initiatief voor dit centrum - en het kwam er nog ook. Fred Loen, betrokken bij de begeleidersgroep rond het sportcentrum, beschrijft hier het vallen en opstaan en de rijkdom aan ervaringen van jongeren en begeleiders. Dit artikel is overgenomen uit Vernieuwing, tijdschrift voor onderwijs en opvoeding.


Juweeltje


Rijden en glijden

Een reaktie
De bewegingsonderwijzer(es) in de randstand wist zich afgelopen zomer omringd door kinderen in veelkleurige boxershorts, kniestukken en al dan niet geruisloos lopende skateboards, variërend van zestig tot vijfhonderd gulden. Moderne ouders schudden jengelende kinderen van zich af door diep in de buidel te tasten. Kinderen hebben haast een pathologisch verlangen om erbij te horen en ouders kopen vrije tijd.
Ook de bewegingsonderwijzer(es) krabt zich even achter het oor. Onder het Engelstalige geweld van 'half-pipe', 'nose', 'free-style' enzovoort voelt hij of zij zich vroeg oud.


Omgaan met elkaar

Verslag van een projekt op een middelbare school (HAVO-VWO) in Nijmegen betreffende 'Het omgaan met elkaar'.
Tot een paar jaar geleden werd er binnen deze school weinig aandacht geschonken aan wat in algemene termen wordt omschreven als seksuele voorlichting. Binnen het onderwijspakket kwamen tot dan alleen de lichamelijke/biologische aspekten naar voren. Gelegenheid er wat breder en dieper op in te gaan, erover te praten met elkaar, was er eigenlijk niet.


Inhoudsoverzicht 1989


Il y a: Bewegend doelenbal

Il y a: bewegend doelenbal